Hvordan vil sambandet fungere over landegrensen?
Spørsmål som besvares er blandt annet hvorfor det er viktig med et samarbeid mellom svenske Rakel og norske Nødnett, og hva som må til for å kunne benytte seg av ISI-tjenestene.
Her finner du oversikten med ofte stilte spørsmål og svar om kommunikasjon over landegrensene (Nor-Swe ISI).
Grenseløs kommunikasjon
Mulighetene for grenseløs kommunikasjon finnes som standard i TETRA-teknologien som både Rakel og Nødnett, de nasjonale kommunikasjonssystemene for nød- og beredskapsorganisasjoner i Sverige og Norge, bygger på.
ISI-prosjektet startet i 2012, og er et nært samarbeid mellom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) og Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK).
− Nå befinner vi oss midt i prosjektperioden, og det pågår et intensivt arbeid, forteller prosjektleder i MSB Anita Galin.
Målet er at både politi, helse, brann og toll fra begge land skal kunne kommunisere med hverandre ved å bruke sitt vanlige utstyr – uansett om de befinner seg i sitt eget nett eller i det andre landets nett.
Lang tradisjon for samarbeid
Sverige og Norge har lange tradisjoner for grensesamarbeid.
− I begge land opererer nød- og beredskapsorganisasjonene i områder som preges av store skoger, tynt befolkede områder og høye fjell, sier Marianne Storrøsten, prosjektleder i DNK. Av og til befinner nærmeste redningsressurs seg på andre siden av grensen, og da skal vi enkelt kunne samhandle for å sikre rask innsats.
− Internasjonalt er det stor interesse for det arbeidet vi gjør, konstaterer Galin.
Det er ingen andre land i verden som har koblet sammen sine nasjonale nett for å gjøre samvirke over grensene enklere.
ISI-prosjektet avsluttes med en felles øvelse høsten 2016 i grenseområdet mellom Trøndelag og Jämtalnd.