– Nødnett er det største som har skjedd Tollvesenet siden vi fikk røntgenapparater.

Denne nettsiden benytter seg av cookies. Finn mer informasjon her.

– Nødnett er det største som har skjedd Tollvesenet siden vi fikk røntgenapparater.

Siden i sommer har Tollvesenet brukt Nødnett. Rådgiver Svein Nørve og tolloverinspektør Bjørn Langrud forteller om deres erfaringer med Nødnett så langt.
  • For Tollvesenet er nå Nødnett en viktig del av arbeidshverdagen. Foto: David André Engmo.

– Vi kom inn i Nødnett-familien i juni 2014, og det er vi veldig fornøyd med, sier Nørve. Tollvesenets gamle samband var analogt og hadde behov for opprusting, derfor foregikk mye av kommunikasjonen på mobiltelefon.

 

Prøvebruk ga flere beslag

En ny kommunikasjonsløsning måtte på plass, og Tollvesenet hadde en rekke krav som måtte oppfylles.– I et nytt samband måtte vi ha en kommunikasjonsløsning med god dekning og lydkvalitet, som skulle være avlyttingssikret og helst kryptert, forteller Nørve.

 

– Fra desember 2012 fikk vi låne radioterminaler fra Politiets Fellestjenester. Perioden med prøvebruk viste oss at Nødnett var pålitelig, med meget gode dekningsforhold. Dette gav god og sikker kommunikasjon over store områder og har gitt oss fordeler i kampen mot grensekryssende kriminalitet, forteller Langrud.

 

– Under prøvebruksperioden gjorde vi flere store beslag takket være Nødnett. Mange tusen sigaretter og flere tusen liter alkohol ble konfiskert, og sjåførene ble overlevert til politiet, sier han.

 

Sikrere samhandling

– VI har behov for god kommunikasjon med våre samarbeidspartnere, spesielt politiet og kystvakten. Dette samarbeidet har tidligere vært preget av ulikt utstyr og frekvenser og manglende dekning, men Nødnett løser disse problemene. Kystvakten får låne utstyr i sitasjoner som krever samhandling mellom våre etater, forteller Nørve.

 

Så langt er Tollvesenet fornøyde med bruken av Nødnett. – Nødnett er det største som har skjedd Tollvesenet siden vi fikk røntgenapparater, slå Nørve fast. – I tillegg deltar vi aktivt i det norsk-svenske ISI-prosjektet. Når Nødnett og det svenske Rakel-nettet kan kobles sammen vil det ha stor påvirkning på vår arbeidshverdag. Samarbeidet med våre svenske kollegaer vil bli mye lettere, avslutter Nørve.

 

Nødnettmagasinet

I det nye Nødnettmagasinet som kommer ut i slutten av oktober kan man lese mer om Tollvesenets bruk av Nødnett. DNK har blant annet vært med Tollvesenet på kontroll på Danskebåten.