Ekstremtest på Finse.

Denne nettsiden benytter seg av cookies. Finn mer informasjon her.

Ekstremtest på Finse.

Siste helg i februar bidro DNK med utstyr til kurset "Operativ ledelse vinter" arrangert av Røde Kors, der deltakere fra Røde Kors, politiet og Hovedredningssentralen var med. Kurset tar for seg hvordan man skal lede aksjoner om vinteren, og var en utmerket anledning til å teste DMO (direktemodus) gateway og DMO repeater i ekstreme forhold.
  • Utplassering av DMO repeater. Foto: Lars-Otto Laukvik, DNK.

  • Testene ble foretatt over et stort område. Foto: Lars-Otto Laukvik, DNK.

Fra og med byggetrinn 2 vil de aller fleste radioterminaler som monteres i kjøretøy og helikoptre ha tilleggsfunksjonene gateway og repeater som er viktige funksjoner å bruke i områder som mangler dekning, for eksempel i nasjonalparker der det ikke har vært mulig å etablere basestasjoner, store bygninger som kjøpesentre eller anlegg under bakkenivå.

 

DMO gateway bidrar til at dersom man trer utenfor et dekningsområdes grenser, så kan man gjennom denne utvide dekningsområdet slik at man fortsatt har kontakt med Nødnett.

 

DMO repeater er for områder helt uten dekning der man kan lage sin egen lille «basestasjon» ved hjelp av repeater, som dermed gir mulighet for gruppesamtaler for de radioterminaler som er innen samme dekningsområde.

 

De ekstreme værforholdene på Finse, med storm i vindkastene, viste seg å gi et godt bilde på hvordan en virkelig situasjon vil være i ekstreme forhold.

 

– Testresultatene var positive med veldig god lydkvalitet og god batterikapasitet, kunne Arve Hermansen og Arnulf Hansen, begge fra Røde Kors Hjelpekorps, fortelle under Nødnettdagene i april. – Spesielt lydkvaliteten var en enorm positiv opplevelse! Det var totalt fritt for bakgrunnsstøy, også i sterk vind, fortsatte de.

 

Også fagleder for samband i Hordaland Røde Kors Hjelpekorps, Roar Elde var fornøyd: – Jeg ble imponert over rekkevidden på dekningen fra DMO repeateren. Den er faktisk like god som vårt eget VHF-nett her oppe på Finse. Lydkvaliteten var også mye bedre enn på VHF når man snakker i mikrofonen i kraftig vind.