Finsk-norsk samarbeid

Denne nettsiden benytter seg av cookies. Finn mer informasjon her.

Finsk-norsk samarbeid

Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) og finske Suomen Virveverkko Oy har undertegnet en intensjonsavtale om sammenkobling av Nødnett og det finske Virve-nettet.
  • Daværende justis- og beredskapsminister Anders Anundsen og Sveriges innenriksminister Anders Ygeman innvier sammenkoblingen av Nødnett og det svenske Rakel-nettet i november 2016. Foto: Hallgeir Martin Lundemo

Signeringen av avtalen fant sted 8. februar i forbindelse med konferansen Critical Communications Europe i København. Målet er at de to TETRA-nettene kobles sammen i løpet av 2017 og at tjenesten blir tilgjengelig for brukere av Nødnett og Virve i 2018.

 

Norge og Finland har en lang tradisjon for samarbeid langs den 736 km lange grensen i Lapland.

 

– Dette samarbeidet vil kunne styrkes ytterligere med de mulighetene en sammenkobling gir for grenseoverskridende kommunikasjon, sier Cecilie B. Løken, avdelingsdirektør i DNK.

 

Tidligere erfaring


– DNK er stolte av å utvide det vellykkede samarbeidet vi har med Sverige til våre finske naboer, sier Løken.  

 

– Gjennom dette arbeidet har vi lært at interoperabilitet ikke bare handler om det tekniske, men at det samtidig involverer justering av rutiner og prosedyrer mellom nødetatene i begge land, fortsetter Løken.

 

Som de første i verden koblet Norge og Sverige sammen sine nasjonale nødnett i 2016.  Innvielsen av sammenkoblingen fant sted 16.nvoember i forbindelse med en større øvelse på grensen mellom Storlien i Sverige og Meråker i Norge. Fra mars 2017 blir det mulig for brukere av Nødnett og det svenske Rakel å kommunisere med samarbeidspartnere i nabolandet med sine egne radioterminaler.

 

– Vi er stolte av å bidra til et mer sammenkoblet Norden, avslutter Løken.