Nødnett i ekstremværet "Tor"

Denne nettsiden benytter seg av cookies. Finn mer informasjon her.

Nødnett i ekstremværet "Tor"

Uværet "Tor" slo inn med orkan styrke i områder med nærmere 1200 Nødnett-basestasjoner og medførte på det meste utfall på rundt 40 basestasjoner samtidig. DNK vil gjennomgå forløpet i tråd med rutinene.
  • Uvær på vei inn mot Sunnmørskysten (illsutrasjonsbilde).

På kysten fra Hordaland og nordover til Nord-Trøndelag, med unntak av Sør-Trøndelag, viser de offisielle målingene at "Tor" slo inn med orkan styrke. Områder ytterst ved kysten og høye fjelltopper fikk den kraftigste vinden, og på Kråkenes fyr i Sogn og Fjordane ble det satt vindrekord. Fredag kveld meldte NVE at over 10.000 kunder var uten strøm.  


− På lørdag var det utfall på rundt 40 basestasjoner i de ni fylkene som ble berørt av uværet, mandag var tallet 7. Onsdag var alle basestasjonene som datt ned som følge av "Tor", oppe igjen, forteller Dagfinn Sjøvik, driftsdirektør i DNK.


Skal undersøke detaljene rundt utfallene

− Nødnett er det mest robuste vi har i dag. Redundant design med ringstruktur og dublerte komponenter, overlappende dekning og reservestrøm på basestasjonene styrker nettet. Vi kan likevel ikke unngå utfall, forklarer Sjøvik.

 

− Utfallene ville trolig vært større uten denne robustheten innebygd, sier Sjøvik, men vil ikke konkludere før DNK har analysert forløpet i tråd med driftsrutinene. 

 

Han mener forventningene som fremkommer om at Nødnett skal håndtere alle uværssituasjoner ikke er realistiske.

 

− Nødnett vil fremdeles være sårbart for utfall i strømnettet eller telelinjene fra kommersielle leverandører, og falle ut under langvarig strømbrudd og ekstremvær som vi har sett de siste dagene, forteller Sjøvik.

 

− Vi vil undersøke detaljene i utfallene og se om det er noe i det eksisterende nettverksdesignet eller oppbyggingen som kan endres for å unngå tilsvarende utfall i fremtiden, sier Sjøvik.