Nødnett til stor hjelp ved grunnstøtingen ved Hvaler

Denne nettsiden benytter seg av cookies. Finn mer informasjon her.

Nødnett til stor hjelp ved grunnstøting

- Nødnett gir oss en rekke fordeler som gjør det operasjonelle enklere. Det er et supert lederverktøy, sier Nils-Erik Haagenrud. Haagenrud er brannsjef i Fredrikstad, og var innsatsleder i Østfold de første timene etter forliset.
  • Innsatsleder Nils-Erik Haagenrud fra IUA Østfold Foto: DNK

Det islandske containerskipet ”Godafoss” grunnstøtte i åttetiden på kvelden torsdag 17. februar. Det gikk hull i minst to tanker med tungolje, hver med 250 tonn olje. Etter forliset har mange gode krefter trådt til for å redusere skadevirkningene.

Interkommunalt utvalg mot akuttforurensning i Østfold (IUA Østfold) ble varslet først, og tilkalte sine mannskaper. Litt senere gikk tilsvarende varsler til Vestfold, Telemark og Aust-Agder.

I de viktige timene i begynnelsen av aksjonen deltok blant annet brannfolk fra Fredrikstad, Sarpsborg og Halden.

Østfold ligger først i løypa når det gjelder å ta i bruk Nødnett i Norge. Og Nødnett gjorde arbeidet enklere, forklarer innsatsleder Nils-Erik Haagenrud fra IUA Østfold. Innsatslederen er meget fornøyd med dekning og kapasitet.

 Haagenrud trekker frem flere hovedfordeler med Nødnett.

- Nettet er sømløst, og krysser kommunegrenser uten problemer. Det gir en meget god ressursoversikt, og gjør alt koordineringsarbeid enklere.

Før hadde hver kommune sitt samband. Det kunne bety store utfordringer med kjapp og effektiv samordning i det øyeblikket man trengte hjelp fra andre kommuner.

– Med Nødnett er det mye mer fleksibelt, mener Haagenrud.

Nils-Erik Haagenrud har selv blant annet erfaring med skogbranner som krever innsats over kommunegrenser, og vet at fleksibiliteten er viktig.

- Ta bare staben som styrer aksjonene som eksempel.

Før måtte brannfolkene ofte sette ned staben i ytterkanten av der aksjonen pågikk. Ikke sjelden dreide det seg om et sted uten tilgang til det de trengte. - Nå kunne vi sette ned staben i Sarpsborg, og styre ressursene derfra, og der har vi tilgang til all infrastruktur og alle fasiliteter vi trenger for å kunne yte best mulig innsats, forklarer Haagenrud.