Ny rammeavtale

Denne nettsiden benytter seg av cookies. Finn mer informasjon her.

Ny rammeavtale: Nå kan helikoptrene snart få bruke Nødnett

Direktoratet for nødkommunikasjon har undertegnet rammeavtaler om innkjøp av radioterminaler for fastmontering i helikoptre.
  • Basestasjon Foto: DNK

- Vi ser frem til å få også helikoptrene inn i Nødnett med full funksjonalitet, sier Tor Helge Lyngstøl, direktør i Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK). Rammeavtalene gjelder helikoptrene i bruk hos alle nødetater, brann, helse, politi i tillegg til luftforsvarets redningshelikoptre.

Etter en anbudskonkurranse og forhandlinger var utfallet av evalueringen at det totalt sett beste tilbudet var gitt av Scandinavian Avionics, en veletablert leverandør av utstyr og tjenester for helikoptre i Skandinavia. De leverer blant annet allerede tjenester til Norsk Luftambulanse. Radioterminalene det er inngått avtale om skal produseres av Cobham Antenna Systems, en stor produsent innen dette markedet.

Avtalene åpner for kjøp av radioterminaler. Innkjøp vil skje etter behov, og vil følge utrullingen av Nødnett i Norge.

Radioterminalene er spesielt utviklet for bruk i luftfartøyer, og skal kunne integreres med øvrig avionikkutstyr. Dessuten benytter pilotene nattbriller, noe som er uvanlig i Europa. Den valgte terminalen er sertifisert for dette.
- Vi har funnet en radioterminal som vi mener egner seg svært godt for bruk i Nødnett, sier Tore Bergvill, senioringeniør i DNK.

Radioterminalene kommuniserer med spesielle basestasjoner for luftfart under flyging, og benytter vanlige basestasjoner på bakken ved avgang og landing. Dette sikrer best mulig dekning under ulike forhold.

Hittil er Nødnett bygd ut i hele det sentrale østlandsområdet. 

Regjeringen har fremmet et forslag om utbygging av Nødnett i resten av landet.