Statens vegvesens DMO Gateway på Hemsedalsfjellet er satt i drift

Denne nettsiden benytter seg av cookies. Finn mer informasjon her.

Statens vegvesens DMO Gateway på Hemsedalsfjellet er satt i drift

Statens vegvesens brøytemannskap bruker Nødnett i sitt daglige virke og i enkelte områder over Hemsedalsfjellet har de hatt problemer med svak/manglende Nødnettdekning. Denne uken ble løsningen montert.

Statens vegvesens brøytemannskap har opplevd at de ikke får kontakt med Vegtrafikksentralen under brøyting på enkelte steder langs Riksveg 52 over Hemsedalsfjellet, særlig ved dårlig vær. Derfor har Statens vegvesen og DSB satt opp en DMO Gateway for sikre dekning og kommunikasjon i området.

Noen strekninger langs RV52 over Hemsedalsfjellet er det svak eller manglende Nødnettdekning. Dette gjelder strekningen nord-vest for Eldrevatnet og til enden av Eldrevatnet. Denne uken ble en DMO Gateway montert i en mast som eies av Telenor. Denne utbedringen gir DMO-dekning på en strekning på om lag 14 km i det aktuelle området.

Når en radioterminal er tilkoblet Nødnett er den i Trunked Mode Operation (TMO). Gjennom TMO får radioterminalen tilgang til funksjoner i Nødnett. Det vil være områder både innendørs og utendørs der det ikke er Nødnett-dekning. Nevnte strekning av RV52 over Hemsedalsfjellet er et eksempel på dette. I slike tilfeller kan radioterminaler kobles i Direct Mode Operation (DMO) slik at de kan kommunisere lokalt i felles DMO-talegrupper uten å være tilkoblet Nødnett. Enkelte radioterminaler er mulig å settes opp med en funksjon som heter Gateway. Denne funksjonen virker som et bindeledd mellom radioterminaler i DMO og radioterminaler tilkoblet Nødnett. Det er altså en slik løsning som er etablert på Hemsedalsfjellet, og vil sikre brøytemannskapet sikker kommunikasjon selv i utfordrende vintervær.