Internasjonalt samarbeid

En politikvinne står foran en tavle, hvor det er skrevet Røros og Funäsdalen.
Foto: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)

Informasjon- og erfaringsdeling på tvers av landegrenser er viktig på politisk, strategisk og operativt nivå. Nødsituasjoner tar ikke hensyn til landegrenser, så det kan heller ikke nød- og beredskapskommunikasjonen gjøre.

Haga-samarbeidet og Oslo-konklusjonene

Det nordiske samarbeidet om samfunns- og kriseberedskap ble innledet og formalisert i Haga-erklæringen i 2009. Hvert år møtes de nordiske ministrene med ansvar for samfunnssikkerhet og kriseberedskap for dialog og videreutvikling av samarbeidet.

Samarbeidet ble ytterligere fordypet i den nye Haga-II erklæringen. Arbeidet er i overensstemmelse med den nordiske solidaritetserklæringen fra 2011.

Formålet med Haga-samarbeidet er å sikre borgerne i de nordiske landene et sikkert og robust samfunn gjennom grenseoverskridende samarbeid – et robust Norden uten grenser. Avtalen omfatter samarbeidsområder som redningstjeneste, brannforebygging og nødkommunikasjon.

De overordnede målene er å redusere landenes sårbarhet, forsterket felles responsevne, øke kostnadseffektivitet, samt å oppnå større felles gjennomslagskraft i Europa og internasjonale fora. Dette er utdypet i Oslo-konklusjonene.

Haga utviklingsmål 2019 – 2021 bygger på Haga II-erklæringen, og følger opp konklusjonene fra Helsingfors 2016, samt formannskapsrapporten henholdsvis fra Island i 2017 og Sverige i 2018. I perioden 2019-2021 har Haga-samarbeidet fokusert på CBRNE, skog-/naturbrann og nødkommunikasjon.

Norge hadde et særlig ansvar for å lede arbeidet med nødkommunikasjon. I arbeidet ble det fokusert på å sikre at gevinstene som er oppnådd med nødkommunikasjon over grensene blir videreført og utviklet i fremtidige systemer.

nordby.JPG
Foto: Johan Eklund/MSB

Internasjonale møteplasser

Som kompetanseorgan, systemansvarlig og tjenesteleverandør av Nødnett deltar DSB på en rekke internasjonale møteplasser. Informasjon- og erfaringsutveksling hjelper alle aktører som arbeider med beredskap, enten fokuset er på utforming av politikk, behov- og brukerforståelse, drift, utvikling og forvaltning, eller samvirke.

Avdeling for nød- og beredskapskommunikasjon representerer DSB på ulike møteplasser og følger opp nasjonalt. Her er noen eksempler på sentrale fora og møteplasser på området nød- og beredskapskommunikasjon:

  • NCCOM (Nordic Critical Communication Operator Meeting) (tidligere NTOM) er en møteplass for de nordiske TETRA-operatørene. Læring og erfaringsutveksling står i fokus når representanter fra Danmark, Finland, Island, Sverige og Norge møtes med intensjon om fortsatt robust og grenseløs nødkommunikasjon i Norden.
  • TCCA (The Critical Communication Association) er en global medlemsorganisasjon som leder an i utviklingen av standardiserte, kritiske kommunikasjonsløsninger for profesjonelle brukere. Medlemmene består av myndigheter, produsenter, operatører og sluttbrukere, og organisasjonens formål er å diskutere og utvikle markedet til fordel for alle. DSB er medlem, og siden 2019 har DSBs avdeling for nød- og beredskapskommunikasjon vært representert i TCCAs styre. DSB bidrar aktivt i ulike arbeidsgrupper, blant annet Critical Communications Broadband Group (CCBG) og Law and Regulatory Working Group (LRWG).
  • PSCE (Public Safety Communications Europe Forum) er et forum hvor representanter fra offentlige sikkerhetsorganisasjoner, industri og forskningsinstitusjoner møtes for å diskutere og utveksle ideer og beste praksis, utvikle vyer og veikart og forberede fremtiden for offentlig nødkommunikasjon.
  • BroadEU.net og EU Critical Communication System (EUCCS) er et satsing for å oppnå sømløs grenseoverskridende nød- og beredskapskommunikasjon i Europa, slik Norge har med Sverige og Finland i dag. DSB deltar i kunnskapsutviklingsprosjektet BroadEU.net og representerer Norge i EU-kommisjonens ekspertgruppe MCCG.
  • RCEG- LEWP (Radio Communication Expert Group – Law and Enforcement Party) er et EU-organ for politiorganisasjoner i EU-landene. RCEG er en spesialistgruppe for radiokommunikasjon, tale og bredbåndsdata. RCEG-LEWP diskuterer spørsmål knyttet til offentlige myndigheters radiokommunikasjon med fokus på politirelaterte problemstillinger.
  • Dimetra User Forum er en møteplass på teknisk nivå for organisasjoner som benytter Motorolas teknologi. Organisasjonene møtes for å diskutere felles problemstillinger.