Nødnettdekning
Nødnett dekker 86 prosent av fastlands-Norge og har nær 100 prosent befolkningsdekning. Radionettet består av om lag 2100 basestasjoner som er plassert beregnet etter topografi, avstand og dekning fra andre basestasjoner i området.
- Nødnett dekningskart
- Nødnett driftsstatus gir informasjon om dekningsutfall i Nødnett. Nødnett driftsstatus hjelper deg å planlegge og håndtere ulike hendelser.
Lokal dekning fra enkelte basestasjoner
Flere basestasjoner i Nødnett er programmert til å virke lokalt dersom basestasjonen mister forbindelsen med resten av Nødnett. En basestasjon vil da gi dekning lokalt og fungerer i såkalt Local Site Trunking (LST).
Utvidet dekning
Gateway
De fleste kjøretøymonterte radioer har mulighet til å operere som en lokal basestasjon (Gateway) med begrenset funksjonalitet, enten for å gi lokal dekning eller for å opprette forbindelse til Nødnett.
- Les mer om Gateway
Transportable basestasjoner
Nødnett har 8 transportable basestasjoner (TBS). Disse kan kjøres ut og gi midlertidig dekning når behovet melder seg, for eksempel ved (antatt) langvarig utfall eller ved behov for dekning i et område som ikke har dekning. DSBs transportable basestasjoner har satellittantenne for å koble basestasjonen til kjernenettet og er ikke avhengig av annen ekom. Bestilling av TBS gjøres via driftsorganisasjonene i Nødnett.
Radio til radio
Ikke dekning? Nødnettradioer kan også brukes direkte radio til radio (kalt direct mode/DMO). Det muliggjøre kommunikasjon lokalt i felles DMO-talegrupper uten å være tilkoblet Nødnett. Kontakten mellom radioterminaler i DMO avhenger av terreng, hindringer og avstand. En DMO-repeater vil kunne ta imot og videresende DMO-trafikk automatisk mellom to eller flere radioterminaler som ikke kan nå hverandre direkte.
- Les mer om repeater
Innendørsdekning
De fleste bygg oppnår tilfredsstillende innendørsdekning for Nødnett. Likevel avhenger dekningen inne av byggets konstruksjon, og av avstand og retning til nærmeste basestasjon. I bygninger der dekningen fra overflatenettet ikke er tilstrekkelig, kan det være behov for å supplere med spesielle tekniske løsninger. Slike løsninger inneholder vanligvis en eller flere repeatere, anteller og/eller kabler.
I noen bygg kan bruken av gateway fra nødetatenes biler kunne gi midlertidig innendørsdekning. Faste anlegg for innendørsdekning kan etableres etter godkjennelse fra DSB.
Dekning i tunneler
Det er til sammen rundt 480 veg- og jernbanetunneler som har fått installert, eller er planlagt bygget ut med, egne anlegg for å få Nødnett-dekning. For å få Nødnett-dekning i en tunnel kan det settes opp egen sender, enten ved åpningen som gir dekning inn i tunnelen, eller ved at et innendørsanlegg monteres inne i tunnelen. Kortere tunneler, under 500 meter, har gjerne dekning fra en basestasjon i nærheten.
Dekning til sjøs
Nødnett sine basestasjoner langs kysten er oppgradert til å rekke 45 natuiske mil eller 83 km utover havet. Dekningen ut i havet vil variere med hvor basestasjonen står på land. Ved neste gjennomgang av Nødnett dekningskart vil tjenesten oppdateres slik at den også viser dekning til sjøs.
Dekning i luften
Nødnett har etablert spesiell dekning for luftfartøy opp til 8 000 fot, såkalt AGA (Air-Ground-Air). Om lag 90 basestasjoner sørger for å gi dekning i luften til luftfartøy.
Nødnett i bruk (pdf)